Stel, u heeft uw auto verkocht en wilt daarom uw autoverzekering tussentijds opzeggen. Krijgt u dan de betaalde premie ook terug? Zeker weten! Hieronder leest u wat u daarvoor moet doen en welke andere mogelijkheden u heeft. Want opzeggen is misschien helemaal niet nodig.

Vrijwaringsbewijs bij verkoop of sloop

Als u uw u uw autoverzekering wilt opzeggen omdat uw auto verkocht is, dan heeft u een vrijwaringsbewijs nodig. Dit is het enige bewijs dat de auto niet meer op uw naam staat. Een auto brengt wettelijke verplichtingen met zich mee. Naast de verplichte autoverzekering moet u uw auto periodiek laten keuren, wegenbelasting betalen en moet u de boetes betalen voor overtredingen die met deze auto zijn begaan. Vraag daarom altijd om een vrijwaringsbewijs. Een erkende dealer of sloopbedrijf geeft u dit document automatisch. Verkoopt u uw auto aan een particulier dan gaat u samen naar het postkantoor om daar het vrijwaringsbewijs te regelen.

Stuur een kopie van het vrijwaringsbewijs binnen 14 dagen naar uw verzekeraar en u ontvangt de teveel betaalde premie terug.

Nieuwe auto op oude polis

Wanneer u direct na de verkoop van uw oude auto een nieuwe auto aanschaft, hoeft u de verzekering van de oude auto niet tussentijds stop te zetten. U kunt de huidige polis meenemen naar de nieuwe auto. Er wordt dan wel gekeken of er een premiewijziging plaatsvindt. De nieuwe premie wordt gebaseerd op de specificaties van de nieuwe auto. U doet er uiteraard verstandig aan de nieuwe premie te vergelijken met andere verzekeringen.

Opschorten: de autoverzekering tijdelijk stopzetten

Heeft u uw auto verkocht en besluit u nog even te wachten met de aankoop van een nieuwe auto? Dan mag u de autoverzekering ook opschorten. Dat betekent dat u de verzekering even op non-actief zet. Zodra u een andere auto heeft, kunt u heel gemakkelijk de polis weer activeren. Het voordeel van deze constructie is dat u geen eventuele administratiekosten hoeft te betalen voor het beëindigen van de verzekering. Bovendien blijven de schadevrije jaren bij opschorten 3 jaar geldig. Als u een verzekering opzegt, dan is dit slechts 1 jaar. Aan het schorsen van een voertuig zijn geen kosten verbonden. Tijdens de schorsing betaalt u natuurlijk geen premie.