Je rijbewijs is 10 jaar geldig. De kans dat je zelf onthoudt wanneer hij verloopt, is niet zo groot. En daarom ontvang je automatisch bericht van de overheid wanneer het zover is. Heel handig, tenzij je dat bericht mist. Dat overkwam onze copywriter Esther Storm, en toen mocht ze ineens niet meer rijden.

Rijbewijs niet geldig, auto niet verzekerd

“Echt suf van me, ik kan het niet anders omschrijven. En vooral omdat mijn jongste zoon op een school zit die een half uur rijden van ons huis is.” Esthers rijbewijs verliep op 15 juni en daar kwam ze op de avond van de 14e juni achter. “Ik pakte mijn rijbewijs omdat ik die wilde inscannen. Onbewust kijkend naar het document viel mijn oog toevallig op de geldigheidsdatum, 15 juni 2017. Die moet ik snel vernieuwen, dacht ik nog. Maar toen ik de volgende dag op kantoor kwam, vertelde mijn collega dat dat wel betekende dat ik voorlopig niet mocht rijden. Want je bent dan niet verzekerd, en dat wist ik niet. Gelukkig ga ik altijd op de fiets naar kantoor, dus daarvoor heb ik mijn rijbewijs niet nodig. Maar ik haal wel één keer per week mijn zoon van school en dat kon dus niet die week.”

Rijden zonder geldig rijbewijs kost minimaal 90 euro

Op het rijden met een verlopen rijbewijs staat een boete van 90 euro, zolang je rijbewijs minder dan een jaar is verlopen. Is hij langer dan een jaar verlopen dan bedraagt de boete 340 euro. Maar die boetes zijn nog niet het ergst. Je hebt een veel groter probleem als je met een verlopen rijbewijs achter het stuur zit en een aanrijding veroorzaakt. Want je bent dan niet verzekerd en dat betekent dat je de schade zelf moet betalen. Niet alleen de schade van je eigen auto maar ook die van de auto die hebt aangereden. Nu hoeft niet elke aanrijding op een hoog schadebedrag uit te lopen maar het loopt al snel in de papieren. Maar stel dat je iemand aanrijdt, die daardoor invalide raakt en arbeidsongeschikt? Dan kan de persoonlijke schade zo maar oplopen tot enige tienduizenden euro’s. En dan heb je echt een probleem.

Tip: check Mijn Overheid regelmatig

“Gelukkig kon iemand anders mijn zoon ophalen van school, dus dat probleem was snel opgelost. Want ik dacht nog even dat ik met een spoedprocedure zo weer een rijbewijs had. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Zo’n spoedaanvraag kost een paar tientjes extra en dan duurt het nog twee hele werkdagen voordat je je rijbewijs hebt. Daar schoot ik niet veel mee op, dus ik heb uiteindelijk geen spoedaanvraag gedaan. Maar ik heb bijna een week niet kunnen rijden en dat is niet echt handig. Voortaan neem ik berichten die ik van Mijn Overheid in mijn mailbox ontvang serieuzer en check ik direct wat de overheid mij te vertellen heeft. Dit overkomt me niet nog een keer.”